Середа, 2024-05-15, 14.37
Вітаю Вас Гість | RSS


Сайт Ірини Ткаченко


   
  Кафедра видавничої справи та редагування
       Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В.Винниченка

Соціальний плакат - потреба сьогодення - Навчальний форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Навчальний форум » Редакторсько-видавничий фах (листівки, плакати, етикетки, рекламні видання) » Редакторська підготовка плакатів » Соціальний плакат - потреба сьогодення (Категорії впливу соціальних плакатів)
Соціальний плакат - потреба сьогодення
IrenДата: Неділя, 2011-04-03, 22.56 | Повідомлення # 1
Підполковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 108
Репутація: 8
Статус: Offline
У темі порушується проблема створення соціальних плакатів. Теми і проблемне поле таких плакатів потребують гострої уваги суспільства. Вони вирішуються чи залишаються візуалізованими на папері? Чи можна вирішити проблему тільки через посередництво плаката?
 
quissenonegoДата: Вівторок, 2011-04-05, 11.59 | Повідомлення # 2
Підполковник
Група: Проверенные
Повідомлень: 116
Репутація: 10
Статус: Offline
Проблеми створення соціальних плакатів розкривають багато вчених.
Зокрема, кандидат мистецтвознавства Гладун О. (Черкаський державний технологічний університет) у своєму дослідженні "Соціальний плакат: нові завдання" висловлює таку думку:

Quote
Сьогодні реклама, нав’язуючи фальшиві цінності, установки, формує нове відношення до світу й перетворює людину на слухняного виконавця чужої волі. Маніпуляція відбувається і як залякування глобальними соціальними проблемами. Експлікація негативних наслідків суспільних процесів підвищує стресогенність, а їх художня інтерпретація є роботою на проблему, її культивацією. Тому соціальні плакати мають не інтерпретувати соціальні проблеми, породжуючи страх, а пропонувати альтернативу, фокусуючи
загальнусвідомість на почуттях любові, радості, патріотизму тощо.

ознайомитись з роботою Гладун можна за посиланням http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/VKhDADM/2008-11/08glopnt.pdf

І дійсно, на мою думку соціальний плакат має бути позитивно налаштованим, формувати позитивне сприйняття реальності в людини, не просто констатувати проблему, а пропонувати способи її вирішення, щоб не нагнітати ситуацію ще більше.

Також соц. плакат можна вважати досить діючим способом впливу на людей, одним із інструментів координації соціального простору, адже багато дослідників вважають, що сучасний соціум відзначається пріоритетністю візуального сприйняття інформації. Але наразі дану галузь ще треба нарощувати і розвивати.
І окрім самого плакату, безперечно, потрібно вирішувати проблеми й іншими шляхами, самого папірця не достатньо, навіть якщо він має вплив на свідомість.

Додано (2011-04-05, 11.59)
---------------------------------------------
Знайшлось на запит "Сучасний український соціальний плакат":

Quote
У галереї відомого українського шоу-мена Антона Мухарського Antin's Collections проходить виставка картин «Соціальний плакат» вітчизняного художника Сергія Хохлова...

переглянути деякі роботи можна тут: http://www.webochka.com/compone....28.html
Дуже цікаво дізнатись думку учасників форуму з приводу такого роду робіт.
Quote
Як написано на самому сайті галереї: «Художник відображає прояви української низової культури, його герої - приклади новітнього явища в Україну, коли деякі люди без високої моралі, культури і елементарної совісті за кілька років стали мільйонерами. Полотна художника досить часто викликають у глядачів здоровий сміх і викривають всі прояви нездорового середовища, до якої належать нові українські буржуа».

На мене ці плакати справили досить гнітюще вращення, і як вони "пропонують вирішення проблеми" я так і не можу здогадатись. Звісно це не значить, що вони погані чи хороші.


пафосен и беспощаден чисто из гедонистических соображений
мои открытки :З http://vkontakte.ru/club23388656


Повідомлення відредагував quissenonego - Вівторок, 2011-04-05, 12.00
 
UserДата: Вівторок, 2011-04-05, 15.51 | Повідомлення # 3
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 44
Репутація: 6
Статус: Offline
а ви не помітили, що нині сіті-лайт та білборд перебрав на себе функцію соціального плаката, а соціальний плакат у форматі саме плаката зустрічається все менше?

люди, чекаю вашої думки!! cry


Повідомлення відредагував User - Середа, 2011-04-06, 10.04
 
NataliaДата: Вівторок, 2011-04-05, 18.58 | Повідомлення # 4
Майор
Група: Проверенные
Повідомлень: 87
Репутація: 8
Статус: Offline
Справжньою потребою сьогодення є соціальна реклама, присвячена проблемам екології, зміни клімату. Спектр зображень коливається від закликів на зразок "Врятуємо планету" із зображенням Землі і до нагадувань про те, що закручений кран економить кількасот кубометрів води на рік, спонуканнями купувати місцеву їжу та користуватися громадським транспортом.
Тут варто нагадати, що в Україні подібна реклама рідкісна.

Плакати, присвячені екологічній тематиці, є тут:
Екологія життя

 
UserДата: Вівторок, 2011-04-05, 19.13 | Повідомлення # 5
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 44
Репутація: 6
Статус: Offline
К
Quote (Natalia)
спонуканнями купувати місцеву їжу

ось це мені нагадує акцію "Купуй Кіровоградське", що в Кіровограді має свій успіх. На жаль, не можу зараз послатися на певні статті чи наукові розробки, але чула, що це явище дещо утопічне.Можливо, це пов*язане з тим, що закордонному виробнику, за стереотипом, що "у них якісніше й краще", люди довіряють більше. Хоча насправді, це не так.
Що стосується
Quote (Natalia)
користуватися громадським транспортом.
це теж виглядає утопічно, адже дядіньки і тітьонькі, які звикли їздити на залізному коні, що частково, розучилися ходити, не виманиш не те,що соціальною рекламою, а навіть кнутом чи пряником (нікого не хотіла образити, просто сумна реалія, ми ж дихаємо цим брудним повітрям). Це питання дуже делікатне, і тут вирішувати треба не на рівні плакатів, я вважаю, а на рівні законів у першу чергу... Щоб зменшити, скажімо, кількість автомобілістів у нашому місті, необхідно підвищити вартість машин та процедур техоглядів - хоча до цього українські урядовці вже вдавались, автомобілісти готові платити, скільки треба, і т. п., промоціювати здоровий спосіб життя. Наприклад, якщо б у Кіровограді побудували велодоріжки, проводили акції "За здоровий спосіб життя" (а ми знаємо, що здоровий спосіб життя - це не тільки невживання наркотиків, а й активний рух, ранкова зарядка, катання на велосипеді і т. д.), я впевпенена, що хоча не всі б сіли на велосипед і почали на ньому їздити на роботу, але, це був би перший крок на шлях до здорового повітря у нашому місті.

Але це все уяви романтичної натури. Якщо, скажімо, у столиці - лише 2 км цих велодоріжок, то нам їх ніхто не побудує, метро теж ніхто не побудує (хоча була у когось така ідея, та коли підрахували , то жахнулись і сказали, що не вигідно). Залишається брудна маршрутка з шансоном, але ті,хто звик їздити на своїх колесах, ніколи з них не злізе - це як наркотик.

Тому в цьому плані, мені здається, вони малоефективні...

Рухаємося далі. Якщо оглянутися навколо, наше місто засипане пакетиками, обгортками від ласощів, "бичками" та інших речей, які дратують очі. Я думаю, на те, щоб народ менше смітив, вплинути реально.

У нас на районі нещодавно висіло оголошення - це теж, по суті, соціальна реклама, але в примітивному втіленні. На білому аркуші на одному зі стовпів, біля магазину висіло приблизно таке: "Любіть наше місто. Зробіть його чистим. Приходьте на суботник в такий-то день, в такий-то час". Примітивно, але подіяло.
Якщо з автомобілістами у нас справа геть кепська, то з чистотою ще можна щось зробити smile

Повідомлення відредагував User - Вівторок, 2011-04-05, 19.38
 
NataliaДата: Вівторок, 2011-04-05, 19.28 | Повідомлення # 6
Майор
Група: Проверенные
Повідомлень: 87
Репутація: 8
Статус: Offline
Я не вважаю, що соціальний плакат може вирішити проблему, але він справді її візуалізує. Він дає інформацію, яка спонукає робити вибір. Зрозуміло, є об'єктивні причини, через які не можна відмовитися, скажімо, від власного авто, є суб'єктивні. І от на рівні суб'єктивних соціальна реклама може впливати. Якщо вона змінить свідомість десяти людей, а ті, у свою чергу, виховуватимуть дітей відповідальними за дії, які нищать природу, це вже результат.
Ясно, що одними плакатами не обійдешся. Навіть у поєднанні із законами.
Ще. Мені здається, що в нас (у місті зокрема) екологічно відповідальну поведінку часто сприймають як шизофренію. Соціальна реклама показує, що це - нормально. Це правильно. Це модно. Комусь бракує саме такої підтримки.
 
UserДата: Вівторок, 2011-04-05, 19.43 | Повідомлення # 7
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 44
Репутація: 6
Статус: Offline
згодна, що необхідна така підтримка, бо теж помітила, що чистоту сприймають, як шизофренію... (

до речі, найефективніше, я думаю, соціальну рекламу (в тому числі у форматі плакату) важливо проводити укупі з відповідними акціями. Інше питання - якщо це білборд, бо білборд побачать (скільки там за рекламою реклами на 101. 9 FM) - адцять тисяч людей в день, а наш маленький "плакатік" не зможе змагатися з такою потужною за площею візуалізованою рекламою.

Повідомлення відредагував User - Вівторок, 2011-04-05, 19.50
 
quissenonegoДата: Вівторок, 2011-04-05, 21.51 | Повідомлення # 8
Підполковник
Група: Проверенные
Повідомлень: 116
Репутація: 10
Статус: Offline
Quote (User)
маленький "плакатік"

доречі досить цікаве окреме питання - спеціально відведені місця для такого роду продукції.
Вони у нас є? Чи такі місця у "зручному" для рецепієнта місці?

і так - оффтопом:
Тут не читають попередніх дописувачів, чи мої пости не досить цікаві щоби перейти за посиланням? Це ж не реклама чи що...
Мені дісно цікава була ваша думка з приводу тих плакатів у Мухарського.


пафосен и беспощаден чисто из гедонистических соображений
мои открытки :З http://vkontakte.ru/club23388656
 
NataliaДата: Вівторок, 2011-04-05, 22.12 | Повідомлення # 9
Майор
Група: Проверенные
Повідомлень: 87
Репутація: 8
Статус: Offline
Quote
Мені дісно цікава була ваша думка з приводу тих плакатів у Мухарського.

Я роздивлялася ці плакати, але щось конкретне сказати складно. Мене вони не вразили. Так, оригінальні. Принцеса Діана на ринку - незвично. І секс-туризм, і наркотики, і брудна політика - все це реально. Але саме ці роботи мене не зачепили (хоча я не фахівець із плакатознавства, тож це моє враження як пересічного українця).
 
quissenonegoДата: Вівторок, 2011-04-05, 22.23 | Повідомлення # 10
Підполковник
Група: Проверенные
Повідомлень: 116
Репутація: 10
Статус: Offline
Quote (Natalia)
(хоча я не фахівець із плакатознавства, тож це моє враження як пересічного українця).

От в цьому і справа, що подекуди "таке" викликає відразу, насторогу, посмішку, але плакати геть не вражають і тим паче не вирішують проблему. А чомусь прямо виставки їм влаштовують(


пафосен и беспощаден чисто из гедонистических соображений
мои открытки :З http://vkontakte.ru/club23388656
 
NataliaДата: Вівторок, 2011-04-05, 22.30 | Повідомлення # 11
Майор
Група: Проверенные
Повідомлень: 87
Репутація: 8
Статус: Offline
Quote
От в цьому і справа, що подекуди "таке" викликає відразу, насторогу, посмішку, але плакати геть не вражають і тим паче не вирішують проблему. А чомусь прямо виставки їм влаштовують(

Це проблема не авторів й організаторів цієї виставки. У них виникла ідея, вистачило сил створити і показати нам продукт. Навіть дискусію викликали. Мають право.
Проблема в тому (якщо вона взагалі є), хто може запропонувати альтернативу? (Втілити в життя якісний дієвий соціальний медіа-проект.)


Повідомлення відредагував Natalia - Вівторок, 2011-04-05, 22.32
 
UserДата: Середа, 2011-04-06, 10.01 | Повідомлення # 12
Лейтенант
Група: Пользователи
Повідомлень: 44
Репутація: 6
Статус: Offline
Quote (quissenonego)
Мені дісно цікава була ваша думка з приводу тих плакатів у Мухарського.

Що тут сказати? цікаві плакати: молодець, что знайшла. Я не знаю це іронія, шарж, чи що це??? Наприклад, англійська принцеса там у новому амплуа - торговиця на ринку, Алла Пугачова пропонує "хохлу" підтримати російський шоу-бізнес. Це, скоріше, не соціальний плакат, а карикатура на відомих постатей і приписування їм певних новиих соціальних ролей, у деяких випадках - це зла насмішка незрозуміло над чим (наприклад, у випадку із "хохлом") але справді, у підтексті, це прояв потужної шовіністичної політитки Росії. Ось так народжуються непорозуміння й сутички між українським і російським народом.
 
quissenonegoДата: Середа, 2011-04-06, 23.05 | Повідомлення # 13
Підполковник
Група: Проверенные
Повідомлень: 116
Репутація: 10
Статус: Offline
На думку художника, Україні сьогодні - це жалюгідне поєднання засилля російської попси, секс-туризму, наркотиків і брудної політики. Як написано на самому сайті галереї: «Художник відображає прояви української низової культури, його герої - приклади новітнього явища в Україну, коли деякі люди без високої моралі, культури і елементарної совісті за кілька років стали мільйонерами. Полотна художника досить часто викликають у глядачів здоровий сміх і викривають всі прояви нездорового середовища, до якої належать нові українські буржуа».
Звідти ж, якщо що.


пафосен и беспощаден чисто из гедонистических соображений
мои открытки :З http://vkontakte.ru/club23388656


Повідомлення відредагував quissenonego - Середа, 2011-04-06, 23.07
 
IrenДата: Субота, 2011-04-09, 13.05 | Повідомлення # 14
Підполковник
Група: Администраторы
Повідомлень: 108
Репутація: 8
Статус: Offline
На мою думку, сотні соціальних плакатів, виставок, ярмарок нічого не варті, якщо люди, які їх створюють/організовують насправді переслідують комерційну вигоду. Якщо людина свідома, то для неї соціальні видавничі продукти візуалізований сигнал проблеми: свідома людина і без плаката спроможна бачити проблеми суспільства, аналізувати їх і вирішувати. По великому рахунку, у свідомому суспільстві і проблем немає. Для несвідомої людини - плакат "німий", вона його не почує, не побачить і не зрозуміє. Такі люди і породжують соціальні проблеми, які стають темою для плаката.
 
NataliaДата: Субота, 2011-04-09, 23.58 | Повідомлення # 15
Майор
Група: Проверенные
Повідомлень: 87
Репутація: 8
Статус: Offline
Quote
На мою думку, сотні соціальних плакатів, виставок, ярмарок нічого не варті, якщо люди, які їх створюють/організовують насправді переслідують комерційну вигоду.

Якщо комерційне ховається за соціальним, то це соціальне може викликати супротив уже через таке нахабне маніпулювання людськими почуттями(звісно, якщо це маніпулювання виявиш).
Quote
свідома людина і без плаката спроможна бачити проблеми суспільства

Інколи - так. Але хороший плакат, ідея якого на тій хвилі, на якій живеш сам, може відкрити якісь нові сторони, інші погляди на явище. Тож навіть свідомій людині варто про щось колись нагадувати.
Та згодна, що не для всіх заговорить навіть найкраща соціальна реклама. Справа не тільки у свідомості чи несвідомості. Коли людина живе під постійним пресом ЗМІ, то не дивно, якщо починає її не помічати, ігнорувати. Захисна реакція організму.
(Не всі, як "самашедший" Ліни Костенко постійно збирають, "переробляють", аналізують інформацію.)
 
Навчальний форум » Редакторсько-видавничий фах (листівки, плакати, етикетки, рекламні видання) » Редакторська підготовка плакатів » Соціальний плакат - потреба сьогодення (Категорії впливу соціальних плакатів)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: