12.57 Тема заняття на 18 квітня | |
Тема 4. Роль редактора у створенні етикеток (6 годин) Мета – з’ясувати типологічні особливості етикеток, ознайомитися з історією етикеток, розкрити специфіку редакторсько-видавничого процесу створення етикетки, вивчити особливості маркування етикеток, проаналізувати національну та міжнародну законодавчу базу стандартизації етикеток, здійснити моніторинг якості сучасних етикеток до товарів різних видів на предмет визначення відповідності вимогам галузевих стандартів. Основні терміни і поняття: ізовидання, етикетка, типологічна парадигма етикеток, тара, пакування, товарний знак, логотип, маркування, штриховий код, саббренд, знаки відповідності, піктограма, стандартні маніпуляційні знаки на етикетці і пакованні, екологічне маркування / символи і знаки екологічного спрямування, дизайн етикетки. Теоретичні питання 1. Етикетка як твір прикладної графіки. 2. Історичний феномен етикетки: історія етикеток, етикетка – "документ доби”. 3. Прообрази перших етикеток. 4. Функціональне призначення етикетки як елемента пакування і презентанта товару (етикетка – обличчя товару, етикетка – "німий продавець”). 5. Етикетка в системі маркетингових комунікацій. 6. Класифікація етикеток. 7. Основні вимоги до етикетки. Особливості маркування етикеток. 8. Дизайн етикетки. 9. Робота редактора над структурними елементами етикетки: концепція продукту, текст, зображення, відповідність фірмовому стилю, дотримання всіх вимог інформування. Композиція етикетки. 10. Особливості підготовки етикеток до товарів різних типів. 11. Естетичний потенціал етикетки. 12. Етикетка як засіб масової інформації. Етикетна продукція як знак культури народу. Завдання: 1. Створити розгорнуту класифікаційну характеристику етикетки. 2. Створити словникову статтю "Етикетка”. 3. Здійснити редакторський аналіз запропонованих етикеток. 4. Підібрати приклади малоефективних етикеток до різних товарів. -18- Література для обов’язкового опрацювання: 2, 3, 4, Література 1. Бокарев Я. О чем молчат этикетки? // Пакет. – 2003. – №6. – С. 58-63. 2. Веркман К. Дж. Использование товарных знаков в рекламе. – М.: Прогресс, 1966. 3. Веркман К. Дж. Товарные знаки: содержание, психология, восприятие / пер. с англ. Боброва В. Б.; общ. ред. и предисл. Карпова Б. Г. – М.: Прогресс, 1986. – 518 с. 4. Войтенко С., Рудник Л., Сафонов О., Циманек Я., Якуцевич С. Етикетка: як виготовити? / Під ред. Е. Т. Лазаренка. – К.: ІАЦ "Упаковка”. – 2003. – 184 с. 5. Генуарио Л. Фармацевтическая этикетка // Publish. – 2004. – №1; Режим доступу електронного ресурсу: http://www.publish.ru/fsp/2004/01/4082719/ 6. ГОСТ Р 51294.10-2002 (ИСО 15394-2000). Автоматическая идентификация. Кодирование штриховое. Общие требования к символам линейного штрихового кода и двумерным символам на этикетках для отгрузки, транспортирования и приёмки. 7. ГОСТ Р 51956-2002. Этикетки и декларации экологические. Экологические декларации типа III. 8. ГОСТ Р ИСО 15223-2002. Медицинские изделия. Символы, применяемые при маркировании на медицинских изделиях, этикетках и в сопроводительной документации. 9. Демьянова Е. Этикеткология для начинающих // Publish. – 2003. – №2; Режим доступу до електронного ресурсу: http://www.publish.ru/publish/2003/02/4047700/ 10.Донни О’Куин. Допечатная подготовка. Руководство дизайнера. – С-Пб., 2001. – 592 с. 11.ДСТУ 3017-95. Видання. Основні види: Терміни та визначення [Чинний від 1996-01-01]. – К., 1995. – 29 с. 12.Дурняк Б. В., Батюк А. Є. Розробка і дизайн рекламних видань: Навчальний посібник. – Львів: Видавництво "Українська академія друкарства”, 2006. – 315 с. 13.ДСТУ 14024-2002. Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу І. Принципи та методи (ІSO 14024:1999, ІDT). -19- 14.ДСТУ 4519:2006. Споживче маркування товарів легкої промисловості. Загальні правила. 15.Иванов Ю. Допечатная подготовка этикеток: практические советы // КомпьАрт. – 2008. – №2. – С. 44-45. 16.Лазаренко Е. Т., Назар І. М., Ярка Н. В. Технологія виготовлення етикетки: Допоміжні матеріали / Під ред. С. Ф. Гавенко. – Львів: УАД, 2008. – 60 с. 17.ОСТ 29.1-2001. Этикетки отпечатанные способами офсетной и флексографической печати. Издательско-полиграфическое оформление. Общие технические условия. 18.Повилейко Р. П. Промышленная реклама, графика, упаковка. – Новосибирск, 1967. – 185с. 19.ТУ 10 РСФСР 754-90 Этикетки для упаковки пищевых продуктов. 20.ТУ 13-348-81 Этикетки спичечные. 21.ТУ 15-06-304-88. Этикетки из пленочных материалов с печатью. 22.ТУ 15-06-304-88. Этикетки из пленочных материалов с печатью. 23.ТУ 9571-016-11624078-97. Этикетки, контрэтикетки и кольеретки для бутылок с пищевыми жидкостями. 24.Федько В.П. Упаковка и маркировка. – М.: Приор, 1998. – 172 с. 25.Хайн Т. Все об упаковке. – СПб.: Азбука, 1997. – 281с. 26.Ярема С. М., Гава О. М. Етикетка: Навчальний посібник. – К.: Ун-т "Україна”, НУХТ. – 2007. – 635 с. 27.Яцюк О. Г. Компьютерные технологии в дизайне. Логотипы, упаковка, буклеты. – С.-Пб., 2002. – 464 с. | |
|