Неділя, 2024-05-19, 10.13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Google AdSense
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 35
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук


Сайт Ірини Ткаченко


   
  Кафедра видавничої справи та редагування
       Кіровоградський державний педагогічний університет ім. В.Винниченка

Блог

Головна » 2011 » Липень » 11 » Смак життя (враження від табору "Чистий простір-2011")
00.29
Смак життя (враження від табору "Чистий простір-2011")

«….і медіаекологія, й медіаосвіта – це значно ширше коло питань та проблем, аніж просте завдання навчити дітей протистояти інформаційним загрозам»

 (Б.Потятиник).

 

Пошуки нових форматів спілкування, здійснені студентами, викладачіами та небайдужими до проблем сучасного медіапростору, були результативними. Табір, як альтернативний спосіб комунікації, влаштовував своїми евристичними можливостями; психіка, втомлена від міста, навчання і медіа, вимагала автентики природного середовища, відсутності тиску і присутності тиші, яка нагадує про те, що гармонія буття існує.

Місце таборівки – синергія степу, лісу, птаства, запаху трави і квітів, сонця і крничної води. Там час ніби зупиняється (хіба що комарі нагадували про реальність, уособлюючи негативні ознаки сучасних медіа(:).

Місцина викликає тільки позитивні асоціації та емоції (околиці села Чорноліска Знам'янського р-ну Кіровоградської обл.). Тут затишно. Тихо. Природа майже незаймана (занедбаний «дбайливим господарем» став, від якого залишилося мілке блюдце води, нагадує, що люди тут бувають).

Ідея табору – з відстані поглянути на сучасний інформаційний простір – була реалізованою. Змістову частину складали юніти (аналітичні бесіди про проблеми сучасного медіа-простору), які доповнювалися прогулянками до того незнайомими стежками чорнолянського краю, фотополюванням, невимушеним спілкуванням, жартами і, звичайно, приготуванням їжі на вогнищі...

Учасники табору (Наталя Романюк, Таня Пташник, Іра Толкач, Василь Левицький, Іван Коток, Дмитро Кашин, Олена Гурмач, Іра Константінова, Дмитро Шульга, Роман Пикалюк, Сергій Ткаченко) створили потужне інформаційне й енергетичне поле, в якому затишно).

Стосунки визначають все!

Мені не довелося через поважні обставини бути на таборі цілодобово. Але ті години, які вдалося прийсвятити перебуванню і діяльності медіа-кемпу, були продуктивними.

Виникало приємне відчуття дежавю, коли я йшла знайомою дорогою до чорнолянської криниці. Дивне відчуття того, що ці враження, сприйняття, емоції. стан я вже переживала, відчувала, осмислювала... Так, твори Олеся Гончара про степ! тут йшлося про таємничу тишу і музику степу, яку я відчувала простягом цих днів. Тиша, яка  врівноважує душевний стан, запахи, які надихають, кольори, які повертають барви життю! Природа велична і небо таке блакитне, що хочеться зупинити час!

Ніщо так не тішить, як спілкування з розумними людьми. Обговорення актуальних проблем сучасного медіапростору спонукали до думки про стрімкі розмахи та розвиток сучасних медіа. 

У світі дійсно відбувається семіотичний вибух: експансія інформації багатопланового характеру через найрізноманітніші медіа-інструментарії, що збільшує можливість маніпуляції людською свідомістю.

Якщо відійти від академічності і суто навчального процесу, то цінним досягненням проведеної таборівки є спілкування з однодумцями. Такі формати комунцікації дозволяють відкривати ті якості характеру і мислення, які. можливо, в межах аудиторії було важко розпізнати.

Хтось зробив неймовірні зусилля подолати відносно велику відстань у достатньо некомфортабельних умовах (в перший день був дощ, розмита дорога, важкий рюкзак та страх), для когось було складним витримувати напади невтомних, голодних комарів, але всі усміхалися. спілкувалися, жартували, говорили про серйозне і вічне, намагалися вирішити поставлені проблеми.

Сучасний медіапростір є дискурсивним. Відстань, на яку ми віддалилися від нього, допомогла учасникам поглянути на існуючі формати ЗМІ об'єктивніше. Чистий простір - це метафора, медіаосвітня категорія, якою ми окреслювали для себе бажану якість сучасного інформаційного світу.

Переглядів: 1788 | Додав: Iren | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 Весна  
0
Який залишив багато приємних емоцій!)

4 Iren  
0
http://vkontakte.ru/club28436607 Група Медіа-кемпу

3 Iren  
0
http://blank-area-2011.blogspot.com Блог медіа-кемпу "Чистий простір-2011"
http://vkontakte.ru/club28436607 Група Вконтакте

2 Iren  
0
Експериментальний 3-денний табір, зміст якого складає аналіз феномену традиційних та сучасних медіа, осмислення проблеми медіа-екології. Позиціонується як медіаосвітній проект кафедри видавничої справи та редагування КДПУ ім. В.Винниченка.

Мета – створити особливе інформаційне поле, в якому виразніше відчуються специфіка сучасних та традиційних ЗМІ.

Проблематика табору
В Україні проблема забруднення медіасфери є гострою. Медіа-екологія концентрується на філософському осмисленні впливу масової комунікації, зокрема медіатехнології, на людську психіку зокрема і культуру загалом. Медіа-грамотність стурбована більш прикладними аспектами. Усі названі аспекти мають на меті якісне поліпшення інформаційного довкілля країни. Медіа критичний напрямок роботи табору передбачає аналітичне осмислення українського медіадовкілля, зокрема його контенту. Аналітичні огляди, розміщені на сторінках блогів, обговорення та дискусії сприятимуть формуванню в Україні вільної і відповідальної преси, як частини громадянського суспільства, підвищенню якості медіадовкілля. У полі зору будуть проблеми об’єктивного і всебічного інформування, небезпеки пропагандистських фальсифікацій, а також надміру насилля і порнографії в українському медіапросторі.

Подія відбудеться 9-11 липня 2011 року на терені села Чорноліска (околиці села Цибулеве, Знам’янський р-н, Кіровоградська обл.) – харизматичне місце з особливим автентичним ландшафтом, де зійшлися степ і ліс, аура яких дозволить з відстані поглянути на сучасний техногенно-інформаційний світ.

Учасники – активні, небайдужі, свідомі люди – студенти, працівники ЗМІ, члени громадських організацій, колишні випускники, викладачі КДПУ ім.В.Винниченка, всі, кого не лякає перспектива жити 3 доби у наметі серед дикої природи, ті, хто працюють у сфері медіа.

Програма Медіа-кемпу "Чистий простір"-2011 вмотивована потребою ведення таких дискурсивних практик, в результаті яких відкривається особистість кожного з співтворців сучасного медіа-простору, увиразнюються реальний зміст проблем сучасних медіа.

Головний акцент координатори роблять на неочікуваному місці проведення події – не аудиторії та зали з проекторами, а автентичний ландшафт, природа, яка сприятиме певному відстороненню від сучасного технологічного світу.

1 Natalia  
1
Це був чудовий табір.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]